Erikoispesut elintarviketeollisuudessa
Elintarviketeollisuuden tilojen pesuhaasteena ovat yleensä erilaisten tuotannon koneiden peseminen. Tiloissa voi olla erilaisia linjastoja, joissa on pieniä hankalasti puhdistettavia koloja ja rakoja kuten esimerkiksi verkkolinjastoissa. Verkkolinjastoilla saattaa kulkea pakkaamattomia elintarvikkeita, jotka sotkevat linjastot. Oman lisähaasteensa puhdistuksiin tuo linjastoissa ja koneissa oleva elektroniikka, mikä estää niiden pesemisen isoilla vesimäärillä.
Koneiden ja laitteiden lisäksi elintarviketeollisuuden tiloissa on usein myös korkealla olevia rakenteita kuten ilmastointiputkia, kaapelihyllyjä ja vaikkapa ritiläportaita. Tilojen ahtauden takia telineiden rakentaminen tai nostimien käyttö voi olla hankalaa ja aikaa vievää. Joskus ylärakenteissa oleva lika voi olla pelkkää pölyä, mutta joissain tapauksissa se on kosteuden ja höyryn kanssa muodostunut kerrokseksi, joka ei pelkällä imuroinnilla irtoa, vaan vaatii pesua.
Ylärakenteiden pesua höyryllä.

Elintarviketeollisuuden koneiden ja laitteiden pesussa höyrypesuri on vertaansa vailla. Höyryn kuumuus (160-180 astetta) tappaa pinnoilta bakteerit, virukset, itiöt ja homeet samalla kun se tunkeutuu höyryn paineen avulla hankalasti pestäviin paikkoihin tehokkaammin mitä vesi. Ylikuumennetussa kuivahöyryssä vettä on vain 5%, mikä helpottaa työskentelyä etenkin viemäröimättömissä tiloissa, kun jätevettä tulee vain vähän ja sekin voidaan tarvittaessa imuroida höyrypesuriin integroidulla imurilla. Suuri vesimäärä on haitaksi myös sellaisissa kohteissa, joissa jokin bakteeri on päässyt valloilleen huonon hygieniatason myötä. Esimerkiksi listeria bakteerin kasvu on mahdollista elintarviketeollisuustiloissa, joissa tiloja ei pestä tarpeeksi usein kauttaaltaan eikä niiden anneta pesujen välissä kuivua. Painepesurin käyttö tällaisissa kohteissa voi vain levittää listeria bakteeria yhä laajemmalle alueelle.
Bakteeripesuissa erityinen huomio kiinnitetään lattian, viemäreiden ja tuotannon koneiden pesuun kauttaaltaan. Koneiden alapinnat ja tiivisteiden aluset ovat paikkoja joihin bakteerit alkavat muodostaa biofilmiä; limaiselta tuntuvaa kerrosta, joka ei irtoa tavallisella vesipesulla vaan vaatii mekaanisen hankauksen yhdistettynä korkeaan pesulämpötilaan. Höyrypesurin harjasuulakkeet hankaavat kerrokset pois samalla kun ylikuumennettu höyry tappaa bakteerit. Höyryä käytettäessä hyvään lopputulokseen päästään usein jopa ilman pesuaineiden käyttöä korkean lämpötilan vuoksi. Jos pesuainetta kuitenkin tarvitaan tehostamaan lopputulosta, käytämme ensisijaisesti emäksistä puhdistusvettä eli Z-vettä, joka on tavallista hanavettä, jonka pH on nostettu arvoon 12,5 tai 13,1. Z-vesi neutralisoituu ollessaan kosketuksissa lian kanssa arvoon pH 7, jolloin jälkihuuhtelua ei tarvita. Z-vettä ja höyryä käytettäessä asiakkaan ei tarvitse pelätä, että pinnoille jäisi kemikaaleja jotka voivat pahimmillaan kulkeutua tuotteisiin asti. On kuitenkin tosiasia, että kaikkiin tahroihin emäksinen pesuaine ei pure, vaan joskus tarvitaan myös happamia pesuaineita vaikkapa ruoste- tai kalkkitahrojen puhdistukseen.
Leipomon vaikeasti puhdistettavia koneita ja laitteita.

Verkkolinjastojen pesussa ongelman aiheuttaa se, että painepesurilla pestäessä paine pitäisi saada kohdistettua jokaiseen koloon erikseen, jos lika halutaan tehokkaasti pois. Myös linjojen irrottaminen ja pesutilaan vienti on työlästä ja aikaa vievää. Tecnovapin höyrypesureilla linjastot on mahdollista pestä ilman niiden irrottamista. Höyry tunkeutuu verkkojen väleihin ja poistaa tehokkaasti lian pienellä vesimäärällä, jolloin linjastot ovat nopeasti taas käyttökunnossa. Höyrypesua on mahdollista käyttää myös tehtaiden ylärakenteita pestäessä. Hiilikuituputken päähän yhdistetyllä pesusuuttimella päästään pesemään ylärakenteita tai seiniä jopa 15m korkeuteen ilman telineiden rakentamista tai nostimen käyttöä. Toisiinsa yhdisteltävien hiilikuituputkien avulla päästään myös imuroimaan ylärakenteet. Spacevac menetelmä mahdollistaa imuroinnin tarvittaessa myös ylhäältä alaspäin tai jos ulottuvuutta tarvitaan sivusuunnassa. Yhdistelemällä putkia ja erilaisia liitoskäyriä, saadaan rakennettua hyvin monipuolisia imurointia helpottavia systeemejä. Samalla kun työ nopeutuu verrattuna imurointiin nostimilta tai telineiltä, myös työturvallisuus paranee, kun työntekijä saa olla lattiatasossa.
Vasemmassa kuvassa verkkolinjaston pesusuutin ja oikeassa kuvassa leipomon imurointia Spacevacin avulla.

Teksti: Iiris Kurikkala
Lähteet:
www.kiilto.fi, Listerian hallinta elintarvikeyrityksissä- avainasemassa hyvä hygienia. (26.11.2019)
Kuvat: Jussi Kurikkala