Höyry

Höyryn voimalla, ilman kemikaaleja

Moni luottaa siivouksessa yhä voimakkaampiin kemikaaleihin ja desinfiointiaineisiin. Tutkimusten perusteella kemikaalien tai desinfiointiaineiden käyttö ei kuitenkaan tuo parasta tulosta, vaan parhaaseen tulokseen päästään käyttämällä ei-desinfioivia puhdistusmenetelmiä. Voimakkaat kemikaalit siis eivät poista varsinaista likaa pinnoilta, minkä takia mikrobeille jää hyvä kasvualusta. Lika on mikrobien ”ruokaa”.

Kun siivouksessa käytetään höyryä, pinnoille ei jää kemikaalijäämiä ja uutta kasvualustaa bakteereille. Samalla ei myöskään tarvitse huolehtia siitä, vaurioittaako kemikaalit pestäviä pintoja. Miten pelkkä vesihöyry voi sitten puhdistaa niin tehokkaasti? Höyryn puhdistusteho perustuu sen korkeaan lämpötilaan. Tecnovapin höyrypesurit tuottavat jopa 180 asteista ylikuumennettua korkeapaineista höyryä. Kun lämpötila on tarpeeksi suuri, kemikaaleja, aikaa ja mekaanista käsittelyä tarvitaan vähemmän.

Ravintolassa höyryllä voidaan pestä keittiön lisäksi salin puolella olevat sohvat ja penkit

Höyry soveltuu lähes kaikille pinnoille ja onnistuu poistamaan pinttyneet liat avaamalla pestävän pinnan huokoset. Kuivahöyryn ansiosta siivoaminen onnistuu myös tiloissa joissa ei ole lattiakaivoja, ja esimerkiksi tekstiilien pesussa kuivumisaika on minimaalinen. Kotioloissa höyryä voi käyttää vaikkapa kylpyhuoneen, keittiön, sohvien tai auton tekstiilipenkkien puhdistuksessa. Lisäksi sen on oivallinen apu tapettien poistossa tai puutarhassa rikkaruohojen poistossa, silloin kun ei haluta käyttää kemiallisia torjunta-aineita.

Jään sulatusta typpisäiliön juurelta Tampereen Teknillisellä Yliopistolla.

Teksti: Iiris Muhonen

Lähteet:

Yle.fi, Siivoustohtori: Moni käyttää siivouksessa liian voimakkaita pesuaineita

Tecnovap.fi, 100-prosenttisen puhdasta höyryllä