Yläpöly

Yläpölyjen poistaminen on panostus terveyteen ja turvallisuuteen

Yläpölyillä tarkoitetaan pölykertymiä jotka ovat noin kahden metrin korkeudessa tai sitä ylempänä esimerkiksi putkien, palkkien, lamppujen tai muiden tasojen päällä. Ne vaikuttavat etenkin sisäilman laatuun ja sitä kautta ihmisten hyvinvointiin. Yläpölyissä piilee myös paloturvallisuus- ja räjähdysriski.

Poistamattomana yläpölyt huonontavat sisäilmaa ja voivat aiheuttaa allergisia oireita. Tämän lisäksi ilmassa leijuva pöly voi aiheuttaa pölyräjähdyksen. Räjähdys saa alkunsa, kun ilmassa leijuvat hiukkaset syttyvät palamaan kipinästä tai liekistä.  Esimerkiksi sahajauho, hiili tai metallipöly voivat  syttyä palamaan kun niiden pitoisuus on tarpeeksi suuri ja happea on saatavilla. Pölyräjähdyksiä on tapahtunut mm. Sementti-, vaneri-, paperi ja rehutehtaissa.

Yläpölyjen imurointia koulun liikuntasalissa.

Spacevacilla yläpölyt saa poistettua jopa 17m korkeudesta maasta käsin. Lattiatasosta työskentely lisää työturvallisuutta ja samalla säästytään telineiden ja nostureiden hankinnalta. Imurointi onnistuu siis myös kohteista joihin nostureita ei voi viedä tai telineiden rakentaminen on liian työlästä. 

Spacevacilla saat imuroitua myös näyttämön verhot.

Kevyet mutta kestävät hiilikuituputket yhdistetään toisiinsa turvalukituksella, mikä takaa että ne pysyvät tukevasti kiinni toisissaan imuroinnin aikana. Myös harjasuukappaleet sekä liitoskappaleet on varustettu turvalukituksella. Erilaiset harjasuukappaleet helpottavat imurointia esimerkiksi putkien tai muiden kaarevien pintojen päältä. Eri asteisten liitoskappaleiden avulla pystytään imuroimaan myös korkealla olevia tasopintoja sivullepäin. Laitteisto on varustettu myös langattomalla kameralla, minkä kautta työn jälkeä voi seurata.  

Teksti: Iiris Muhonen

Lähteet:

Monessamukana.palmia.fi

Hiukkastieto.fi