Pölyräjähdys

Pölyräjähdykset ja niiden ennaltaehkäisy Spacevac EX laitteistolla

Vuonna 2008 Yhdysvalloissa tapahtui suuronnettomuus kun Port Wentworthin sokeritehdas räjähti. Kyseessä oli pölyräjähdys jonka seurauksena 14 ihmistä kuoli ja liki 40 loukkaantui.  Yhdysvaltain kemikaaliturvallisuusviraston loppuraportin mukaan onnettomuus olisi kuitenkin ollut täysin estettävissä. Imperial Sugaria ja sen siivousaliurakoitsijaa vastaan nostettiin 44 kannetta. Pölyräjähdyksiä on tapahtunut Suomessa lähivuosina esimerkiksi rehu-, paperi- , pelletti- ja vaneritehtailla.

Pölyräjähdys syntyy silloin, kun riittävä määrä (vähintään 20-200g/m3) ilmassa leijuvia hiukkasia syttyy palamaan liekistä tai kipinästä. Tästä johtuen ilman nopea lämpölaajeneminen ja palokaasut voivat nostaa paineen niin korkeaksi että räjähdys pääsee tapahtumaan. Mitä hienojakoisempaa pöly on, sitä helpommin se syttyy palamaan. 

Mitä tarvitaan pölyräjähdyksen syntyyn?

Esimerkiksi puupölykerrokset saattavat aiheuttaa räjähdysriskin, kun vaikkapa paineilmalla laitteita puhdistettaessa puupölyä leijailee ilmassa. Myös tasojen päällä oleva pölykerros aiheuttaa räjähdysriskin silloin, kun se rakenteiden tärinän seurauksena putoaa ja muodostaa pölypilven ilmaan. Tällaisen pölypilven muodostumiseen ei tarvita kun 1mm paksuinen pölykerros rakenteiden päällä. Kun ”ensimmäinen” pölyräjähdys tapahtuu, sen aiheuttama tärähdys nostaa ilmaan lisää pölyä minkä seurauksena tapahtuu uusi räjähdys. Pölykerrokset ovat ongelmallisia myös lämpöä tuottavien laitteiden pinnalla, koska pöly voi syttyä palamaan laitteen kuumenemisen seurauksena. Laitteen jäähdytys heikkenee ja kone lämpenee liikaa minkä seurauksena pölykerros alkaa hehkumaan.

Räjähdysvaarallisilla eli EX tiloilla tarkoitetaan tiloja, joissa voi esiintyä räjähdyskelpoisia ilmaseoksia siinä määrin, että erityiset suojelutoimenpiteet työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden, sekä omaisuusvahinkojen estämiseksi on tarpeen.  Näiden tilojen puhdistamiseen tarvitaan erityisiä niihin suunniteltuja ja sertifioituja laitteita. Spacevacin ATEX laitteisto on suunniteltu käytettäväksi tällaisissa EX tiloissa. 

Yläpölyjen imurointia ilmanvaihtoputkien päältä.

Spacevacin ATEX laitteistolla pystytään imuroimaan räjähdysherkkien tilojen yläpölyt aina 10 metrin korkeuteen saakka teline- ja nosturivapaasti. Laitteisto on kevyt ja yksinkertainen käyttää. Siihen kuuluu 8,8m hiilikuituputkea jonka halkaisija on 38mm. Lisäksi ATEX laitteisto sisältää 4 erilaisiin kohteisiin soveltuvaa antistaattista harjasuutinta. Neljä eri asteista liitoskappaletta mahdollistaa monipuolisen imuroinnin eri kulmissa. Kaikissa ATEX laitteiston putkissa, harjasuuttimissa ja liitoskäyrissä on turvalukitukset mitkä pitävät osat tukevasti paikoillaan imuroinnin aikana. Materiaaliltaan putket, suuttimet ja liitoskappaleet ovat ekstrakevyttä 100% hiilikuitua. ATEX tilat luokitellaan räjähdyskelpoisen ilmaseoksen esiintymistiheyden ja keston perusteella kuuteen eri tilaluokkaan. Spacevacin ATEX järjestelmä on saanut sertifikaatin tilaluokkiin 1, 2, 21 ja 22. Laitteisto on testattu täydellisenä settinä räjähdysherkissä tiloissa, ei siis yksittäisinä osina. Se yhdistetään EX tiloihin suunniteltuun teollisuusimuriin. 

Spacevac ATEX laitteisto

Linkki videoon jossa tehdas on räjähtänyt:

https://www.youtube.com/watch?v=SvKwY5xCexg‍

Teksti: Iiris Muhonen

Lähteet: 

-Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, Extor-suodatinyksikön Atex-suunnitteluohje, Tomi Mikkonen.

-Wikipedia.org, Port Wetworthin sokeritehtaan räjähdys.

-Hiukkastieto.fi

-tsk.fi, Tepa-termipankki.

-SpaceVac, Atex Cleaning System.