Uncategorized

Kemikaaliton siivous on astmaatikkojen, hajuste- ja kemikaaliyliherkkien sekä lapsi- ja lemmikkitalouksien pelastus

Hei siivousyrittäjä! Mitä jos jatkossa tarjoisit myös kemikaalitonta siivousta? Kemikaaliton siivous ja tietoisuus puhdistusaineiden haitoista on lisääntynyt reippaasti lähivuosina. Useissa kunnissa ja kaupungeissa on testailtu eri tavoilla käsiteltyjen vesien tehokkuutta siivouksessa. 

Kemikaalittoman siivouksen hyötyjä ovat mm. ympäristöystävällisyys, käyttäjäturvallisuus ja ”vesien” soveltuvuus monien erilaisten pintojen puhdistamiseen. Erityisesti kemikaalittomasta siivouksesta kuitenkin hyötyy tietyt ihmisryhmät; astmaatikot ja hajusteyliherkät, lapsiperheet ja lemmikkitaloudet.  Astmaa sairastaa 6-9 % väestöstä ja astman kaltaisia oireita on todettu olevan  5%:lla.  Hajuste- ja kemikaaliyliherkille puhdas sisäilma ilman ylimääräisiä kemikaaleja on elinehto. Kemikaalittomien puhdistusaineiden käyttö on turvallinen vaihtoehto myös perheille joissa on pieniä lapsia tai eläimiä jotka liikkuvat lattiatasolla ja saattavat nuolla pintoja.  Z-vedellä tilojen puhdistaminen onnistuu lattiasta kattoon. Se soveltuu erilaisten lattiapintojen puhdistukseen niin yhdistelmäkoneella kuin myös perinteisesti lattiamopilla siivotessa pienemmissä tiloissa. WC ja kylpyhuonetilojen puhdistuksessa Z-vesi poistaa hajuja ja pesee esim. Suihkutiloista ja suihkukaapeista pesuainejäämät. Erityisen hyvin se soveltuu emäksisyytensä ansiosta keittiön rasvalikoihin ja rosteripintojen puhdistukseen. Myös peili- ja lasipinnat voidaan pestä Z-vedellä. 

 Yleisesti näiden siivousvesien testaamiseen tarvitaan useamman sadan euron maksavia laitteita, jotka muuttavat hanaveden esimerkiksi lisäämällä siihen happea tai suodattamalla veden eli poistamalla siitä kalkin, mineraalit ja suolat. Myös Z-vesi valmistetaan laitteistossa joka ensin puhdistaa hanaveden minkä jälkeen se kulkee elektrolyysin läpi. Elektrolyysissä veden pH muuttuu arvoon 12,5. Z-vesi eroaa muista siivousvesistä juurikin korkealla pH arvollaan, mihin sen siivousteho myös perustuu. Muiden siivousvesien pH on 7 eli ne ovat neutraaleja. Z-veden pH palautuu kuitenkin käytön aikana neutraaliksi, jolloin myöskään jälkihuuhtelua ei tarvita. Z-veden testikäyttöön ei kuitenkaan heti tarvita koko laitteistoa, vaan sitä voidaan hankkia myös 10l kanistereissa tai alkuun vaikka alle litran suihkepulloissa. Näin vältytään isoilta alkuinvestoinneilta.  Kanistereissa Z-veden säilyvyys on todettu olevan yli 2 vuotta. Myös laimentaminen on mahdollista, tällöin veden puhdistusteho säilyy 5 tuntia. 

Teksti: Iiris Muhonen

Lähteet:

 -PT  Professional; Seuraa meitä ja Z-vettä tulevaisuuteen

-terveyskirjasto.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *